Lees onze veelgestelde vragen zeker eens na. Zo heb je alle nuttige informatie bij de hand.
Met Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal toon je duidelijk dat een terrein rookvrij is. Maar het heeft nog meer voordelen:
In het begin zal je wat energie moeten steken in het sensibiliseren van ouders, burgers, gebruikers, buurtbewoners… Dit kan op verschillende manieren, ook gratis. Op generatierookvrij.be zijn verschillende materialen beschikbaar om je hierbij te ondersteunen.
Materialen zoals asbakken moeten niet meer vervangen worden als het terrein volledig rookvrij wordt. Dit bespaart tijd en geld. Hetzelfde geldt voor schoonmaakkosten. Deze zullen dalen vermits er geen peuken en sigarettenpakjes meer op het terrein liggen.
Generatie Rookvrij is een positief verhaal. Het invoeren van boetes of bestraffende maatregelen is niet noodzakelijk om een terrein rookvrij te maken. We moedigen aan om in plaats van boetes te geven, mensen vriendelijk aan te spreken en hen de reden om te kiezen voor een rookvrij terrein uit te leggen. Leg hen ook uit waar ze wel kunnen gaan roken. Het stappenplan kan je hierbij helpen. Dit is terug te vinden op generatierookvrij.be.
Het beste is om het volledige terrein rookvrij te maken. Zo krijgen kinderen een duidelijk signaal en komen ze het minst in de verleiding om zelf te beginnen roken.
Zie je dat echter niet zitten, dan kan je je terrein ook stapsgewijs rookvrij maken. In het stappenplan, te downloaden op generatierookvrij.be, vindt je voorbeelden van mogelijke eerste stappen. Natuurlijk kan je ook zelf een eerste stap in de richting van een rookvrij terrein bepalen.
Het gebruik van de e-sigaret is geen gezond voorbeeld. Een rookvrij terrein is ook vrij van de e-sigaret. Neem ze ook op in de afspraken en de sensibilisatie om het speelterrein rookvrij te maken.
Een e-sigaret is wel minder schadelijk dan een gewone sigaret, maar niet onschadelijk. We willen dan ook dat kinderen hier niet mee starten. Sommige e-sigaretten bevatten ook nicotine. Een verslavende stof die in gewone sigaretten zit.
Het schept bovendien onduidelijkheid. Kinderen kunnen niet altijd het verschil zien tussen e-sigaretten en gewone sigaretten.
Het beste is om het volledige rookvrij te maken. Maar je kan het stapsgewijs invoeren. Op generatierookvrij.be is een handig stappenplan terug te vinden waarmee je in 7 stappen een stap naar een rookvrij terrein kan nemen.
Er zijn ook verschillende communicatiematerialen beschikbaar die je kan gebruiken bij het uitwerken en invoeren van een stap richting een rookvrij speelterrein. De verschillende materialen, voorbeeldbrieven, posters, flyers… beschikbaar op generatierookvrij.be
Rokers worden niet verplicht om te stoppen met roken. Aan hen wordt wel gevraagd om rekening te houden met de plaatsen waar ze roken. De meeste rokers willen niet dat hun kind later gaat roken.
Een rookvrij terrein kan mensen ook aanzetten om na te denken over hun rookgedrag en hen eventueel overtuigen om te stoppen met roken. Ook mensen die proberen te stoppen vinden het fijn om geen sigaretten om zich heen te zien. Dat maakt het voor hen gemakkelijker om het vol te houden.
Als mensen willen stoppen met roken kan je hen hierbij ondersteunen. Verwijs hen door naar www.tabakstop.be. Op deze website kunnen ze alles vinden over beste manieren om te stoppen met roken. Of naar www.tabakologen.be waar je een tabakoloog in je buurt kan vinden. Dit is iemand die een opleiding heeft gevolgd om mensen te helpen om te stoppen met roken.